Meer info over Marc Pennartz vind je hier

 

Marc Pennartz
straatfotografie | street photography

IN HET SCOUTS LOKAAL WILSELE
Albert Woutersstraat 28, 3012 Wilsele

 

Fotograferen heb ik altijd gedaan. Thuis, in de stad, in het bos, en wanneer ik in een vorig bestaan als journalist weleens foto’s bij mijn artikelen maakte. Maar het nam een wending na een reeks tegenslagen. Ouders gingen dood, een langdurige relatie liep op de klippen, een job werd opgezegd, mijn geld verdampte, allemaal binnen zeven maanden, en het meeste onverwacht. Ik had voor een trein kunnen springen of mezelf verliezen in alcohol en depressie, maar dat leidt nergens toe. Dus trok ik de straat op en begon te fotograferen in een verlangen naar wat rust. Van die reis ben ik nog niet teruggekeerd.

Ik beschouw mijn foto’s als een vorm van straatfotografie, maar definieer het genre ruim. Ik fotografeer in de openbare ruimte, in een omgeving die door mensen is vormgegeven. Zij figureren dan ook regelmatig in mijn werk, maar vaak onherkenbaar, en in veel gevallen zijn ze niet het onderwerp. Mijn foto’s neigen naar het abstracte. Ik heb niet de pretentie een verhaal te vertellen. Het is aan de kijkers om te bepalen wat ze in een foto zien.

Wanneer ik wandel door Antwerpen en Brussel, de steden waar ik het meest fotografeer, draait het om observatie zonder vooropgezet plan of doel. Daarbij word ik aangetrokken door vuil glas en reflecties, door tijd en gebruik getekende gevels en objecten, door vormen, lagen en texturen waaraan we normaal voorbijgaan, en wat die samen met elkaar doen. Ik koester de vrijheid van de wanorde, in mijn hoofd en daarmee ook in mijn werk, en geef me het liefst over aan het toeval.

Ik maak mijn foto’s met een eenvoudige, handzame, spiegelloze digitale camera. Omdsclheokaaloutsat hetmoderne fototoestellen zijn ontworpen om kleuren zo realistisch mogelijk weer te geven, en een correcte weergave van de werkelijkheid mij niet bijster veel interesseert, besteed ik achteraf nog aandacht aan het bijstellen van de kleuren. Hierbij streef ik veelal naar een warmere, meer “analoge” toon. Buiten dat houd ik de nabewerking beperkt. De straatfotograaf in mij verzet zich tegen het weggummen of toevoegen van beeldelementen, al veroordeel ik niemand die dat wel doet. Fotografie is kunst. Dat wordt nog weleens vergeten.

Een formele opleiding in fotografie of enig ander beeldend of artistiek vak heb ik niet. Foto’s maken is voorbij komen waaien en ik heb het aangepakt, zoals ik ook ettelijke jaren van mijn leven besteedde aan muziekmaken, veel heb geschreven en als kind stripverhaaltjes tekende. Ik hou van het creatieve proces, de weg naar het eindresultaat en de hypnotische toestand waarin ik mij bevind tijdens mijn fotowandelingen. Mijn doel is niet om anderen te behagen, maar om zelf plezier uit mijn werk te halen. Wel vind ik het fijn om mijn ervaring en ideeën te delen, in de hoop dat andere fotografen er voordeel uit halen.

 

Marc Pennartz (geboren: Marc de Jong) is journalist van opleiding en werkte voor diverse media in Nederland, België en Zweden. Hij schreef meerdere boeken, zowel fictie als non-fictie, doet research voor documentaires en is tevens actief als freelance content manager voor diverse websites. Sinds 2018 geeft hij workshops straatfotografie en ook lezingen over hetzelfde onderwerp. Foto’s van hem en interviews over zijn werk werden gepubliceerd in onder meer Street Photography Magazine, The Pictorial List en Gazet van Antwerpen. Ook The Photo Sector, Belgium Street Photography Club en Ted Forbes (The Art of Photography) zetten zijn werk in de kijker. De Antwerpse nieuwssite Aantwaarp.be publiceerde een video-interview (zie hieronder). De mini-documentaire hierboven is gemaakt door Joey Verhelst voor zijn studie journalistiek in Antwerpen.

Meer info over Marc Pennartz vind je hier

Ook voor niet leden is deze lezing toegankelijk mits betaling van 05 euro, deze kan je storten met naam en titel van event  op reknr.: KBC: BE61 7360 2615 6217 van het Foto Collectief Leuven

 

Registratie Straatfotografie 29 februari 2024
De toegang tot de presentatie is 5euro / persoon voor niet-leden. U kan dit betalen bij aankomst.
Please enter your name!
Please enter your email!
Waar heb je ons ontdekt als bovenstaande opties niet de juiste zijn